Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse april 2024

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Tall og fakta

Hus ved vannet. Foto.

Nyholmsundet er inngangen til Bodø fra Nord. Foto: Frankemann. Foto: Frankemann

Det er fortsatt strekk i laget, men norsk reiseliv ser ut til å være på vei i riktig retning.

Reiselivet i Norge er noe mer optimistisk når det gjelder nåværende markedssituasjon sammenlignet med februar 2024. Det er en svak nedgang i bedrifter som tror på en forverret nåværende markedssituasjon. Det er særlig de nordligste fylkene som opplever høy aktivitet. 

1 av 6 bedrifter er pessimistiske til fremtiden, men sammenlignet med i fjor er næringen litt mer optimistisk. Selvom det er strekk i laget blant fylkene, er den generelle trenden noe mer positiv. Mange bedrifter forventer flere utenlandske besøkende, godt hjulpet av den svake kronekursen. Flere enn 6 av 10 melder om like mange eller enda flere utenlandske gjester utover våren og sommeren.

Innhold:

Oppdatert 18. april 2024

Markedssituasjon

Det er litt mer optimisme å spore i reiselivet sammenlignet med februar 2024, selvom det fortsatt er strekk i laget. 8 av 10 bedrifter vurderer nåsituasjonen som god eller tilfredsstillende. Det har vært en svak nedgang i antall bedrifter som svarer at markedssituasjonen er dårlig fra 20 prosent i februar til 18 prosent i april. 

Det er fortsatt servering og uteliv som har den høyeste andelen bedrifter som vurderer nåsituasjonen som dårlig med 23 og 25 prosent. Dette er likevel en nedgang fra februar, spesielt innen servering, da andelen var på henholdsvis 30 og 27 prosent.  

Det er de nordligste fylkene som opplever god driv og høy aktivitet i reiselivet for tiden med 9 av 10 bedrifter både i Nordland og Troms som vurderer nåsituasjonen som god eller tilfredsstillende. Også i Møre og Romsdal, Rogaland, Telemark, Vestfold og Østfold er det 80 prosent eller flere som er fornøyd med nåsituasjonen.  

I Akershus, Buskerud, Innlandet og Oslo er det en høyere andel som vurderer markedssituasjonen som dårlig. I Oslo er det så mange som 3 av 10 bedrifter som anser nåværende markedssituasjon som dårlig.  

Ta meg tilbake til toppen av siden

Oppdatert 18. april 2024

Fremtidsutsikter

Sammenligner vi med april 2023 så er næringen litt mer positiv i april 2024. 8 av 10 bedriftene tror på en bedre eller uendret markedssituasjon de neste seks månedene, mot litt over 7 av 10 i april 2023.  

I april 2023 trodde 1 av 4 reiselivsbedriftene på en forverret markedssituasjon de neste seks månedene. Dette tallet har gått noe ned i april 2024. Men det er likevel fortsatt en betraktelig andel som forventer en forverring de neste seks månedene med 1 av 6 reiselivsbedrifter. 

I fjor var det i hovedsak de store bedriftene (50 årsverk eller flere) som oppga en forverret markedssituasjon med hele 42 prosent. I april 2024 har det tallet sunket til 24 prosent.

Det er strekk i laget blant fylkene: Finnmark, Nordland, Rogaland, Telemark og Vestland har en høy andel optimister. I Finnmark og Telemark svarer ingen bedrifter at de tror på en forverret markedssituasjon fremover. I andre enden av skalaen finner vi Innlandet (30 prosent), Akershus (38 prosent), Trøndelag (24 prosent), og Oslo (20 prosent) med en høyere andel pessimister. 

Finnmark er mest positiv for markedsutsiktene fremover med 62 prosent. Akershus er mest negative.  

Ta meg tilbake til toppen av siden

Oppdatert 18. april 2024

Bookingnivået fra utenlandske gjester

6 av 10 reiselivsbedrifter venter enda flere utenlandske besøkende  

De to siste årene har de utenlandske turistene begynt å vende tilbake etter pandemien. Godt hjulpet av en svak norsk krone, har mange i reiselivet opplevd stor pågang fra utenlandske gjester. 

Hvis kronen fortsetter å være svak kan vi nok vente oss mange utenlandske gjester også i år, og undersøkelsen bekrefter dette: Flere enn 6 av 10 melder om like mange eller enda flere utenlandske gjester utover våren.  

Det er særlig reiselivet i Nord som kan vente seg mange utenlandske besøkende utover våren og sommeren. I Troms og Finnmark melder nær 8 av 10 om like mange eller enda flere utenlandske besøkende som på samme tidspunkt i fjor.  

Vestland melder også om gode besøkstall fra utenlandske gjester denne våren med 84 prosent, hvor 4 av 10 bedrifter melder om et høyere bookingnivå sammenlignet med april 2023.  

Om situasjonsanalysen

NHO Reiseliv følger situasjonen til norske reiselivsbedrifter tett gjennom regelmessige medlemsundersøkelser og bransjemøter.

Denne situasjonsanalysen, i likhet med statistikken på NHO Reiselivs tall-og-fakta-sider,  oppdateres månedlig og gir oss viktig innsikt i vårt arbeid og hyppige møter med myndighetene.


Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt
Portrett av en smilende kvinne. Foto

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: